23 juli 2021

On line: samenwerking van Het Russisch Kamerkoor met symfonieorkest De Philharmonie (beiden uit Amsterdam) en Kamerkoor Fortis (Sint Petersburg)

Het Russisch Kamerkoor

https://youtu.be/H1g9hlDl0eA

We weten het allemaal: de afgelopen maanden was het niet mogelijk om te repeteren of op te treden. Net als andere koren en orkesten heeft Het Russisch Kamerkoor zijn toevlucht gezocht in de digiitale wereld. Samen met leden van het symfonieorkest De Philharmonie en met het Kamerkoor Fortis werd het initiatief geboren om deel 1 van de cantate Moskwa van P.I. Tsjaikovski op te nemen. De cantate als geheel staat al een tijdje op het wensenlijstje van het koor en zou oorspronkelijk in deze setting in juni 2020 worden opgevoerd in Amsterdam. Aangezien er toch al repetitietijd in zat is besloten om een digitale versie van deel 1 op te nemen. Het initiatief is financieel mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Iedereen die meewerkte heeft in feite twee opnamen gemaakt. In eerste instantie de geluidsopname, aan de hand van een digitale ‘orkestband’, ingespeeld door de Russische geluidstechnicus Dmitry Kosov en ingezongen door vier leden van het Kamerkoor Fortis stuurde iedereen zijn eigen opname in, die door Dmitry tot één geheel werd gesmeed. In totaal werkten 45 mensen mee aan de registratie.

Stap 2 was de beeldregistratie. Aan de hand van vooraf gemaakte afspraken nam iedereen ook nog eens een visuele vertolking op, waarbiij meegezongen kon worden met de eerdergenoemde digitale ‘orkestband’. Rebecca Bakker nam vervolgens de montage van alle 45 filmpjes op zich. Het resultaat is iets om trots op te zijn.

 

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl